lakbima.lk



ජර්මනියේ විද්‍යාඥයන් පිරිසක් විසින් නවතම පර්යේෂණයකින් සොයා ගෙන ඇත්තේ අප ආහාරයට ගනු ලබන රටකජු බටර් මඟින් දියමන්ති නිෂ්පාදනය කළ හැකි බවයි. එයට හේතුව  ලෙස දක්වා ඇත්තේ රටකජු බටර් තුල ඇති කාබන් සංඝටක ප‍්‍රමාණය ඉතා අධික බැවින් දියමන්තියක් නිෂ්පාදනය කිරීමේ ශක්‍යතාවය ඉතා ඉහල තත්වයේ පවතින බවයි.


මුහුදු ආහාර වෙත ආසාවෙන් පසුවෙන බොහෝ දෙනා ගේ ආසාව මුහුදු බෙල්ලන්. නමුත් එ්වා ආහාරයට ගන්නා අවස්ථාවේ දී මුහුදු බෙල්ලන් මිය ගොස් ඇතැයි බොහෝ දෙනා සිතා සිටියත් ඇත්තෙන් ම මුහුදු බෙල්ලන් ආහාරයට ගන්නා අවස්ථාවේදීත් මිය ගොස් නැත. මන්ද අමු මුහුදු බෙල්ලන් බොහෝ විට කෝකියන් පිළිගන්වනුයේ  වේගවත්ව බැවින්. එමෙන් ම සමහර මුහුදු බෙල්ලන් හට ජලයෙන් පිටත පවා සති දෙකක් ජීවත් වීමට හැක. කෙසේ වෙතත් මුහුදු බෙල්ලන් සතුව මධ්‍ය ස්නායු පද්ධතියක් නොමැති බැවින් මිනිසුන් මුහුදු බෙල්ලන් ආහාරයට ගන්නා අවස්ථාවේ ඔවුන්ට වේදනාව නොදැනෙන බවයි පර්යේෂණ මඟින් තහවුරු වනුයේ.


2012 දී සොයාගත් නවතම පර්යේෂණයකට අනුව සොයා‍ෙගන ඇත්තේ අල මඟින් රේඩියෝ හා වයි ෆයි තරංඟයන් ග‍්‍රහණය කළ හැකි  අතර එ්වා සන්නිවේදන මාධ්‍යයක් ලෙස ද ක‍්‍රියාත්මක කළ හැකි බවයි. එයට හේතුව වන්නේ අල තුල පවත්නා ඉහල ජල ධාරිතාව හා රසායනික සංයුතියයි.


ඇස්ටෙක් ශිෂ්ටාචාරයෙන් සොයා ගත් නවතම කරුණු අතර පවතින වැදගත් ම සොයාගැනීම නම් ඔවුන් තුල චොකලට් කෙරේ පැවති ඉහල රුචිකත්වය යි. අතීතයේ සිටම ඔවුන් චොකලට් අනුභව කළා පමණක් නොව බදු ගෙවීම සඳහා ද චොකලට් භාවිතා කර ඇත.


ලෝකයේ  ඕනෑම ආහාරයක් නරක් වීමේ වැඩි අවදානමක් පැවතිය ද එසේ නරක් නොවී වසර දහස් ගණනක් වුව තබා ගත හැකි ආහාරයක් පවතියි එම ආහාරය වන්නේ මී පැණි ය. මී පැණි තුල පවතින අවම ජල වාෂ්ප ප‍්‍රමාණය හා ඉහළ ඇසිඞ් සංඝටක මේ සඳහා වඩාත් උපකාරී වන බවයි පැවසෙන්නේ. වසර දහස් ගණනකට පෙර අතීතයේ වළ දැමූ මී පැණි බදුන් රැසක් පුරා විද්‍යාඥයන් විසින් සොයා ගත් අතර ඒවා ඉතා නැවුම්ව පැවති බවයි සඳහන් වන්නේ.


තැඹිලි පැහැයෙන් දිදුලන කැරට් ශත වර්ෂ බොහෝ  ගණනකට පෙරාතුව පැවතියේ දම් පැහැයෙන් බව ඔබ දන්නවා ද?  විද්‍යාඥයන් විසින් සොයා ගත්  නවතම කරුණු අනුව මෙම දම් පැහැය වියැකී යාම ආරම්භ වී ඇත්තේ දහසය වැනි ශත වර්ෂයෙනි. එ් කැරට් තුල පැවතුණු ජානමය ලක්ෂණ වෙනස් වීම ආරම්භ වූ බැවිනි.


එළවළු ලොවේ හැඩකාරයා ලෙස සැලකෙන තක්කාලි   18 වැනි ශත වර්ෂයේ දී හඳුන්වා දී ඇත්තේ ‘වස ඇපල්‘ ලෙස යි. එයට මූලික ලෙසට හේතු වී ඇත්තේ එකල ජීවත් වූ වංශවතුන් තක්කාලි ආහාරයට ගැනීමෙන් අනතුරුව රෝගාතුර වී මිය යාමයි. මෙලෙස මිය යාමට හේතුව වූයේ එකල වංශවතුන් බොහෝමයක් ආහාර අනුභව කළේ පිව්ටර් ලෝහය අඩංගු පිගන් මත වීමත් තක්කාලි තුල පවතින ඉහළ ආම්ලිකතාවය එම ලෝහ සමඟ ප‍්‍රතික‍්‍රියා කිරීමත් ය. නමුදු 19 ශත වර්ෂය තුල ‘නේපල්ස් පීසා‘ ජනප‍්‍රිය වීමෙන් අනතුරුව ඉතාලියානුවන් තම ආහාර රටා වෙත වැඩි වශයෙන්  තක්කාලි උපයෝගී කර ගන්නා ලදී.


කුඩා කල සිට ම දත් නරක් වන්නේ පැණි රස අධිකව ආහාරයට ගැනීම නිසා බව සාම්ප‍්‍රායික මතයයි. නමුත් ඊටත් වඩා වේගයෙන් දත් නරක් වීමට හේතුවක් වන්නේ සීනි රහිත ලූණු සහිත ක‍්‍රැකර් බිස්කට් වැඩි වශයෙන් අනුභව කිරීම යි. එයට මූලික ම හේතුව වන්නේ එම ක‍්‍රැකර් සහිත බිස්කට් ආහාරයට ගන්නා විට දී තල්ල ප‍්‍රදේ්ශයේ හා දත් කුහර අතර සිර වීමෙන් බැක්ටීරියා වර්ග ඉතා පහසුවෙන් දිගු කාලයක් මුළුල්ලේ වර්ධනය වීමයි.


රතු මිරිස් ආහාරයට ගැනීමේ දී හට ගන්නා දැවිලි රසය එ් තුල පවතින 'කැප්සයිසින්' රසායනිකය හේතුවෙන් හට ගන්නා බව නොරහසකි. මෙම රසායනිකය මඟින්  ස්නායු පද්ධතිය තුල පවතින සංවේදන ප‍්‍රතිග‍්‍රාහක ස්වභාවිකව ම ආවරණය කරයි. ශාරීරිකව කිසිදු ප‍්‍රතික‍්‍රියාවක් මෙහිදී සිදු නොවන අතර එම වේදනාව මානසිකව නිර්මාණය කරන ලද්දකි.


කුඩා කාලයේ සිට අප වඩාත් ආසම පොප්සිකල් නිර්මාණය කර ඇත්තේ 11 වියැති කුඩා දරුවෙකි. එ් 1905 වර්ෂයේ දී ය. ෆ‍්‍රෑන්ක් එපර්සන් කුඩා දරුවා සෝඩා සහ ජලය මිශ‍්‍රණයක් රාත‍්‍රියක් මුළුල්ලේ කෝප්පයක් තුල තැබූ අතර උදයේ දී  දැක ඇත්තේ එම මිශ‍්‍රණය මිදී ඇති ආකාරයකි. ඔහු තමන්ගේ සොයා ගැනීමට නම් තැබුවේ ‘එප්සිකල්‘ යන නාමයයි. ඔහු මෙම ‘එප්සිකල්‘ විකිණීම සැන් ෆ‍්‍රැන්සිස්කෝහි නෙප්චූන් වෙරළේ සෑම ගිම්හානයක ම  සිදු කර ඇත. ඔහු වයස්ගත වියේ දී ඔහුගේ දරුවන් ‘එප්සිකල්‘ යන නාමය   ‘තාත්තාගේ‘  ‘සිකල්‘ හෙවත් 'pops' sicle' යන අරුතින් පොප්සිකල්  'popsicle' යන නාමය සකසා ඇත.

අන්තර්ජාලය ඇසුරින්

 

උත්පලා ප‍්‍රබුද්ධිකා
 

  1. බංගලාදේශයම නතරකළ රිය අනතුර
  2. ලොව පුරා රූපවාහිනී නාලිකාවලට අලුත් අභියෝගයක්
  3. සත්ව ලෝකයේ අපූරු තොරතුරු
  4. පීටර් රැබිට් චිත‍්‍රපටයේ නොපෙණුනු කතාව
  5. පලතුරු රස රහස්
  6. ඉන්දියානු රජය සුළුතරය මඩින මෙහෙයුමක ?
  7. ලොව පළමු නළ බබා කියන අපූරු කතාවක්
  8. මනාලයාට ගුටි බැට දෙන දකුණු කොරියානුවෝ
  9. දවස් දෙකයි මඟුල ඉවරයි
  10. අදෘශ්‍යමාන ශ‍්‍රවණාධාරකයක්
  11. යුනෙස්කෝවේ ලෝක උරුමයන් අතරට එක්වූ අලූත් සාමාජිකයෝ
  12. තෝරු මෝරු එළියට හාල් මැස්සන් ඇතුළට
  13. මේගන් පළමු රාජකීය සම්ප‍්‍රදාය කඩයි
  14. නහයෙන් කතා කරමු
  15. මිනිස් දිව ගැන මේ කරුණු දන්නවාද?
  16. චීන නීතිඥයෙකුගෙන් ශ‍්‍රවණාබාධ සහිත අයට සංඥා බසින් පාඩමක්
  17. සම්ප්‍රදාය වෙනස් කළ හැරි-මෙගන් විවාහය
  18. මෙහෙමත් බීමක්
  19. ඇඟිල්ල නැත්නම් දිවටත් පුළුවන්
  20. දුලබ නිල් දියමන්තියක් වාර්තාගත මිලකට අලෙවි වෙයි
  21. අපට බොන්නට බැරි මුහුදු වතුර මුහුදු ජීවින් බොන්නේ කොහොමද?
  22. තූතන්කාමන්ගේ රහස් කුටිය මිථ්‍යාවක් බව හෙළිවෙයි
  23. වසර හැටකින් එකිනෙකා නොදුටු මව්පියෝ සහ දරුවෝ
  24. අඬන බබා ඩිකියට දාලා අපි හොඳට නිදාගත්තා
  25. දුරකථනය ආරෝපණය කළ හැකි පසුම්බියක්

Page 1 of 86

Lakbima Online

Download Lakbima Mobile App

 
 

 

Get In Touch With Us

Please publish modules in offcanvas position.