lakbima.lk

කාන්තාවන් ගැබ් ගැනීමට පෙර රුධිරයේ යකඩ පරීක්ෂා කර ගැනීම වැදගත්

කාන්තාවක් ගැබිනියක වීම, දරුවෙකු බිහිකිරීම යනු මුළු ලෝකයටම අසිරිමත් වූ කාරණාවකි. තම පරම්පරාව ඉදිරියට රැගෙන යාමට නව ජීවියෙකු ලොවට දායාද කිරීම, හතර වරිගයේම වාසනාවට සතුටට හේතුවෙයි. මෙය සැබෑම වාසනාවක් සතුටක් වීමට නම් උපදින දරුවා සේම මවද නිරෝගීව සිටීම අතිශයින් වැදගත්ය. එසේ නොමැති වූ විට මතුවන සමාජීය සේම සෞඛ්‍ය ගැටලු වලද කෙළවරක්  නොමැත. මේ නිසාම කාන්තාවක් ගැබ් ගැනීමේදී මතුවිය හැකි සුලභ සෞඛ්‍ය ගැටලු ගැන අවබෝධයකින් සිටිය යුතුමය. ඇය පමණක් නොව සැමියා සහ පවු‍ලේ සියලු දෙනාද මේ ගැන දැනුවත්ව සිටීම ඉතා වැදගත් වෙයි.
සාමාන්‍යයෙන් ලංකාව පුරාම වාගේ විසිරී සිටින ගැබ්ගත් කාන්තාවන්ගෙන් 35කට පමණ බලපාන ප්‍රධාන සෞඛ්‍ය ගැටලුවක් වන්නේ රක්තහීනතාවයට ගොදුරුවීමයි. ශරීරයේ රුධිරය මඳකම හෙවත් නීරක්තිය” මේ ආකාරයට ගැබ්ගත් කාන්තාවන්ට විශාල ගැටලු මතුකරමින් තිබේ. සාමාන්‍යයෙන් රුධිරයේ හිමොග්ලොබින් අගය 11ට අඩුවීම නීරක්තිය ලෙස ගණන් ගැනේ. ගැබ්ගන්නා කාන්තාවන්ගෙන් 1/3ක්ම මේ තත්ත්වයෙන් පීඩා විඳින බව ඇසීමම එක්තරා ඛිෙදවාචකයකි. සමහර වතු ආශ්‍රිතව ජීවත්වන ග්‍රාමීය පරිසර වල වෙසෙන  ගැබ්බර කාන්තාවන් අතර නීරක්තියෙන් පෙළෙන සංඛ්‍යාව මීටත් වඩා ඉහළ බව සෞඛ්‍ය අංශවල දත්ත වලින් තහවුරු වේ.
විශේෂයෙන්ම තරුණ කාන්තාවක් විවාහ වීමට බලා‍පොරොත්තුවෙන් සිටී නම් අනිවාර්යයෙන් තමන්ගේ රුධිර තත්ත්වය ගැන වෛද්‍යවරයෙකු වෙතින් පරීක්ෂාවක් කරගැනීම වඩාත් යෝග්‍යය. මන්ද නීරක්තියෙන් පෙළෙන හෝ නීරක්තයට ගොදුරුවීමේ අවදානමක් තිබෙන කාන්තාවක් ගැබ්ගතහොත් අනිවාර්යයෙන්ම ගැබ්ගත්විට නීරක්තියට ගොදුරුවීමේ වැඩි ප්‍රවණතාවයක් පවතියි.
සාමාන්‍යයෙන් නීරක්තියට හේතුවන කරුණු රාශියකි. ලබාගන්නා ආහාරවල ප්‍රමාණවත් තරම් යකඩ අඩංගු නොවීම සේම ආහාර පිළියෙළ කිරීමේදී සිදුවන වැරදි නිසා ආහාරවල අඩංගු යකඩ විනාශවී යාමද මේ නීරක්තියට හේතුවෙයි. විශේෂයෙන් නිවිති, ගොටුකොළ, මස්, මාංශ වැනි යකඩ යහමින් අඩංගු ආහාර ද්‍රව්‍ය පිසින්නට පෙර හොඳින් සෝදා කපාගත යුතුය. ඒවා කපා සේදීමේදී ‍පෝෂ්‍ය කොටස් අපතේ යාම නිසා නිසරු වෙයි. එසේම හොඳින් යකඩ සපිරි ආහාර වේලක් ලබා ගත්තද කෝපි, තේ වැනි යකඩ උරාගැනීමට බාධා කරන දේ ආහාරගත් විගස ගැනීම නිසාද ගැටලු මතුකරයි. ප්‍රධාන ආහාර වේලකට පෙර හෝ පැයක් පමණ අතරතුර තේ, කෝපි බිම සුදුසු නොවේ.
එසේම සමහර රෝගී තත්ත්ව නිසා සාමාන්‍ය ආයු කාලයට පෙර රක්තානු විනාශ වී යාම නිසාද නීරක්තිය හටගත හැකිය. සාමාන්‍යයෙන් රක්තානුවක සාමාන්‍ය ආයු කාලය මාස 3ක් පමණ වෙයි. ඊට පෙර මේවා විනාශ වීමෙන්ද ශරීරයේ ‍ලේ හිඟකමක් මතුවිය හැකිය.  එසේම ඔසප්වීමේදී අධික ලෙස රුධිරය පිටවන කාන්තාවන්ද නීරක්තියට ගොදුරුවීමේ වැඩි අවදානමක් තිබේ. එවැනි අය ගැබ් ගැනීමට සූදානම් වන අවස්ථාවේදීම මේ ගැන ප්‍රතිකාර ලබාගෙන තත්ත්වය යහපත් අතට හරවා ගැනීම අතිශයින් වැදගත් වූවකි.
‘කොකුපණු’ වැනි පණු රෝගවලින් පෙළෙන විටද පණුවන් අධික ලෙස රුධිරය උරා බිම නිසා නීරක්තිය ඇති වෙයි. එබැවින් ගැබ් ගන්නට පෙර තරුණ කාන්තාවන් මේ පිළිබඳව විමසිලිමත්ව කටයුතු කිරීමෙන්ද නීරක්තියෙන් ඈත්විය හැකිය.
ගැබ්ගත් කාන්තාවක් සේම සාමාන්‍ය කාන්තාවක වුවද නීරක්තියෙන් පෙළෙන විට නිතරම කම්මැලිබවක් පළ කරයි. සුළු වැඩක් පලක් කිරීමේදීද වැඩි මහන්සියක් දැනීම නීරක්තියෙන් පෙළෙන බවට ලක්ෂණයකි. එසේම ශරීරයට දැනෙන අමුතු කම්මැලිකම සහ එනිසාම කිසියම් කාර්යයක නිරත වීමේදී අවධානය හීනවීම, වැඩකටයුතු වලට තිබෙන උනන්දුව අඩුවීම යන මේවාද නීරක්තියේ
ලක්ෂණයි.
තවද  මෙවැනි ගැබිනි කාන්තාවන් වළං කටු, මැටි, සහල්, අඟුරු වැනි දේවල් ආහාරයට ගැනීමද නීරක්තියෙන් පෙළෙන බවට තවත් ලක්ෂණයකි. මෙවැනි අනිසි දේවල් ආහාරයට ගැනීම ‘ඕඹ්ඛිඒ’ තත්ත්වය ලෙස හඳුන්වයි. එසේම ශරීරයේ මතුවන සුදුමැලිබව, නිය‍පොතු වල මතුවන දුර්වලතා නිසා පහසුවෙන් ඒවා කැඩීයාමද නීරක්තිය හේතුකරගෙන මතුවිය හැකිය.
ගර්භණී කාන්තාවක් නීරක්තියට ගොදුරුවීම කළලයේ නිසි වර්ධනයට බාධාවකි. එය උපදින දරුවා තුළ අඩුපාඩුකම් රාශියක් මතුවීමට හේතුවනවා සේම බොහෝවිට අඩු මාසෙන්, අඩු බරින් යුතු දරුවන් බිහිවීමටද ප්‍රබල හේතුවක් වේ. නොමේරූ දරු උපතක් යනු සුවිසල් සෞඛ්‍ය ගැටලු රැසකට හේතුවකි.
එසේම නීරක්තියෙන් පෙළෙන කාන්තාවක්, පසු ප්‍රසව රක්තපාත තත්ත්වයකට ගොදුරුවීම ජීවිතය පවා අවදානමකට ලක්කරයි. එබැවින් ගර්භණී කාලයේ අවසන් සමයේ රුධිරයේ හිමොග්ලොබින් මට්ටම සාමාන්‍ය අතට රැගෙන ඒමට ප්‍රතිකාර ලබා දෙන්නට සිදුවනවා සේම සමහර විට රුධිරය පවා ලබාදීමට සිදුවෙයි.
සාමාන්‍යයෙන් මෙම නීරක්තියෙන් පෙළෙන සංඛ්‍යාව ඉහළ අගයක් ගන්නා නිසාම සෑම ගර්භණී මවකටම සති 12 සිට යකඩ, ෆෝලික් අම්ලය සහ කැල්සියම් ඖෂධ ලබාදීමක් කරයි. නමුත් යකඩ පෙතිවල පවතින අමුතුම මලකඩ රසය නිසා ඒවා බිමට ගර්භණී කාන්තාවන් මැලිවීම මේ නීරක්තිය ඉහළ යාමට හේතුවකි. නමුත් දැන් යකඩ කරල් ලෙස සේම වෙනත් ආකාරවලටද ලබාගැනීමේ පහසුකම තිබේ. මේවා චොක්ලට් වැනි විවිධ රසවලින්ද ලබාගත හැකිය.
එසේම යකඩ පෙති ලබාගන්නා විට ආහාර වේල් දෙකක් අතරට ලබාගැනීමද ගැටලු අවම කර ගැනීමට හැකි මගකි. ඒවා නිවැරදි ලෙස ලබාගත යුත්තේ ආහාර වේලක්  ගෙන පැය 2-3කට පසුවය. එසේම කැල්සියම් සහ යකඩ පෙති එකවර නොගෙන එක වර්ගයක් උදේ සහ අනෙක් වර්ගය සවස ලෙස ලබා ගත යුතුවේ.
ගැබ් ගැනීමට පෙර සිටම යහමින් යකඩ අඩංගු මස් මාළු, නිවිති, ගොටුකොළ, ධාන්‍ය වර්ග වැඩිපුර ආහාර වේලට එකතු කරගන්න. ගැබ් ගැනීමට බලා‍පොරොත්තු වන තරුණියන් වෛද්‍යවරයෙකු වෙත යොමුකර රුධිර තත්ත්ව පරීක්ෂාවක් සිදුකොට නිරක්තියට ගොදුරු වීමේ ප්‍රවණතාවයක් ඇත්නම් අවශ්‍ය ප්‍රතිකාර විධි ලබා දිය යුතුය. එය ගැබ් ගැනීමෙන් පසු නිරක්තියට ගොදුරුවීමේ අවදානම වැළැක්වීමට සහ ගැටලු අවම කර ගැනීමට නිවැරදි මගකි.

උපදෙස්
ගම්‍පොළ ශික්ෂණ රෝහ‍ලේ ප්‍රසව සහ නාරි රෝග
විශේෂඥ වෛද්‍ය වසන්ත ජයලත්

සාකච්ඡා කළා
නිර්මලා කුමාරි සේනාරත්න

Lakbima Online

Download Lakbima Mobile App

 
 

 

Get In Touch With Us

Please publish modules in offcanvas position.