Coss Ear2
lakbima.lk
COSS Ear 1
                                                                                        එසැනින් පුවත් | ගොසිප් | විශේෂ පුවත් | සුන්දර ලක්බිම | ව්‍යාපාරික පුවත්     

බිරියානි එහෙමත් නැත්නම් ලංකාවේ තා‍ලේට බුරියානි කියන්නේ රසවත් වගේම විශේෂ අවස්ථාවලට පිළියෙල කරගත හැකි බත් වර්ගයකි. ඒත් රසට බිරියානි එකක් කන්න විශේෂ අවස්ථාවක් එන්නම ඕනේ නැහැ. ගෙදර ඉන්න වෙලාවක බිරියානි එකක් කන්න හිතුනොත් ගෙදරදීම රසට බිරියානි මෙහෙම හදා ගන්න.  මුලින්ම බිරියානි මසාල පවුඩර් හදා ගන්න ඕනෑ. මේ කියන බිරියානි මසාල පවුඩර් ටිකක් වැඩිපුර හදා ගත්තොත් ශීතකරණයේ දාලා අවුරුද්දක් වුණත් තියා ගන්න පුළුවන්. එයට වියළි හැන්දක් භාවිතා කිරීම වැදගත්. 
 
අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය
* දවුල් කුරුඳු හෝ කුරුඳු කොලයක් වියලා ගන්න 
* මහදුරු තේ හැඳි 2
* කරදමුංගු ඇට 8 ගම්මිරිස් ඇට තේ හැඳි 1
* කුරුඳු ‍පොතු කෑලි 5
* කරාබු නැටි මේස හැඳි 1
* කොත්තමල්ලි ඇට මේස හැඳි 4
* සූදුරු මේස හැඳි 2
* වසාවාසි 1
* සාදික්කා කුඩු තේ හැඳි 1
* ස්ටාර් අනීස් 2
 
පවුඩර් එක සාදා ගන්නා ආකාරය 
මේ සියලු ද්‍රව්‍ය වෙන වෙනම කබ‍ලේ බැද නිවෙන්නට හැර එකට දමා කුඩු කරගන්න. 
 
බිරියානි එක සාදා ගන්නා ආකාරය 
බිරියානි වර්ග කිහිපයක්ම තියෙනවා. අපි මේ හදන්න යන්නේ පහසුවෙන්ම හදා ගන්න පුළුවන් හයිද්‍රාබාද් ඔම් බිරියානි එකක් ඔම් කියන්නේ ස්ලෝ කුක් එහෙමත් නැත්නම් අඩු ගින්දරේ වැඩි කාලයක් පිස ගන්න එකමයි. චිකන් වෙනුවට කැමති මස් වර්ගයක් පාවිච්චි කරන්න පුළුවන්. මුලින්ම චිකන් ටැරිනේඩ් එක හදමු. 
 
චිකන් මැරිනේඩ් එකට අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය
මුලින් සාදාගත් බිරියානි මසාල තේ හැඳි 2
තලාගත් ඉඟුරු සුදුලූනු පේස්ට් තේ හැඳි 1
මිරිස්කුඩු තේ හැඳි 1
කහ ස්වල්පයක් 
යෝගට් කප් 1
අමුමිරිස් කරල් 3
චොප් කරගත් 
කොත්තමල්ලි කොල මිටක්
චොප් කරගත් මිංචි 
කොළ මිටක්
දෙහි යුෂ මේස හැඳි 1
රෝස වතුර තේ හැඳි 1
ලුණු (රස අනුව)
කපාගත් චිකන් ග්‍රෑ. 750
 
සාදාගන්නා ආකාරය 
ඉහත සියල්ල හොඳින් මිශ්‍ර කර චිකන් එකට දමා අවම පැය 2 ක් ශීතකරණයේ තබන්න. 
 
බිරියානි එක හදමු 
 
අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය
බාස්මති හාල් ග්‍රෑ. 500
ලුණු (රස අනුව)
තෙල් තේ හැඳි 1
සූදුරු තේ හැඳි 1/2
කරදමුංගු කරල් 4
දවුල් කුරුදු කොළ 1
කරාබුනැටි 5
කුරුඳු ‍පොතු කැබලි 1
වතුර කෝප්ප 10 
 
බත් එක සඳහා අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය
 
එළඟිතෙල් මේස හැඳි 3
දුඹුරු පැහැ වනතෙක් 
බැදගත් ලූනු
මින්චි සහ කොත්තමල්ලි කොළ ටිකක් 
කිරිවල ‍පොඟවා ගත් 
සැෆ්රන් හෝ කහ ස්වල්පයක් 
මිශ්‍ර කරගත් කිරි මේස හැඳි 3
 
සාදා ගන්නා ආකාරය 
 
මැරිනේඩ් කරගත් චිකන් එක පිටතට ගෙන සීතල ගතිය ඉවත් වෙන තුරු තබන්න. හාල් හොඳින් සෝදා වතුර පෙරා විනාඩි 30ක් පසෙකින් තබා ගන්න. වතුර කෝප්ප 10 උතුරන්නට හැර එයට තෙල් සහ අනෙකුත් ද්‍රව්‍ය එක් කර හාල් ටිකත් එක් කරන්න. බත් මත 3/4 ඉදුනු පසු වතුර ටික පෙණ ඉවත් කරන්න. 
චිකන් ටික පතුල ඝණකම භාජනයකට දමා එයට උඩින් පිසගත් බත් දමා තැනින් තැනට සැෆරන් මිශ්‍ර කිරි ඉසින්න. බැදගත් ලූනු, එළඟිතෙල්, මිංචි කොළ සහ කොත්තමල්ලි කොළත් උඩින් ඉස ගන්න. කැමති නම් බැදගත් කජු ටිකක් එකතු කරන්න. 
මෙම භාජනය තෙත රෙද්දකින් වසා හොඳින් තද වෙන පරිදි පියනකින් වසන්න. විනාඩි 5ක් මදගින්නේ ළිප තබා ගන්න. ඒ අතරතුර තෝසේ තැටියක් රත්වෙන්න තබා ගන්න. විනාඩි 5ක් මදගින්නේ තබාගත් භාජනය තෝසේ තැටිය මත තබා විනාඩි 40ක් මදගින්නේ පිස ගන්න. 
 
මිංචි සම්බෝලය 
 
අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය
 
මිංචි කොළ ටිකක්
කොත්තමල්ලි කොල 
ඉඟුරු ‍පොඩි කෑල්ලක්
සුදුලූනු බික් 2
අමුමිරිස් කරල් 2
ලූනු ‍පොඩි ගෙඩියක් 
ලුණු
දෙහි යුෂ මේස හැඳි 1
යෝගට් හෝ මීකිරි 
මේස හැඳි 1
‍පොල් ස්වල්පයක් 
 
සාදා ගන්නා ආකාරය 
ලූනු, ඉඟුරු, සුදුලූනු, මිංචි, කොත්තමල්ලි, අමු මිරිස් සහ ලුණු වතුර මේස හැන්දක් පමණ එක් කර බ්ලෙන්ඩ් කරගන්න. එයට ‍පොල් එක් කර නැවත බ්ලෙන්ඩ් කරන්න. බ්ලෙන්ඩරයෙන් ඉවතට ගෙන යෝගට් සහ දෙහි ඉස්ම එක් කර මිශ්‍ර කරගන්න. 
 
බැඳගත් බිත්තර 
බිරියානි සමග ගනු ලබන බිත්තරය හරියට බැඳගන්න බොහෝ අය දන්නේ නැහැ. මෙන්න ඒ බිත්තරේ බදින හැටි.
හොඳින් තම්බා ගත් බිත්තරයේ කටු හැර තැනින් තැන පිහි තුඩකින් සිදුරු කරගන්න. එහෙම කරන්නේ බිත්තරේ බදින විට පුපුරලා තෙල් පිටතට විසි නොවෙන්නයි. 
කහ, මිරිස් සහ ලුණු ටිකක් එකට මිශ්‍ර කර පේස්ට් එකක් සාදා ගන්න. එය බිත්තර මත තවරා විනාඩි 10ක් පමණ තියෙන්නට හැර බිත්තර ගැඹුරු තෙ‍ලේ බැද ගන්න. 
 
බැඳපු චිකන් 
බිරියානි එක අපේ කාලෙට කන කොට ජනප්‍රියම ක්‍රමය කැමති මිංචි කොළ සම්බෝලයි රෝස්ට්  චිකන් එකයි. ගෙදර බිරියානි හදාගන්නකොට රෝස්ට් චිකන් එක හදා ගන්න. ‍ලේසිම ක්‍රමය තමා බිරියානි බත ඉදුනට පස්සේ බත් එකට දාපු චිකන් කෑලි ටික එළියට අරන් බත් ඇට ටික අයින් කරලා ගැඹුරු තෙ‍ලේ බැද ගන්න. බතට දාන හැම පහේ එකක්ම හොඳට මස් එකට අල්ලල තියෙන නිසා මේ චිකන් එක ගොඩක් රසයි. 
 
උපදෙස්ප්‍ රවීණ සූපවේදි අබේරත්න බණ්ඩා

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය
 
කීරි සම්බා කිලෝ ග්‍රෑම් 1
බණ්ඩක්කා ග්‍රෑම් 100 
තිත්බඩු ග්‍රෑම් 100
වට්ටක්කා ග්‍රෑම් 100
දඹල ග්‍රෑම් 50
අඹරාගත් සුදුලූනු, ඉඟුරු ග්‍රෑම් 10
සිහින්ව කපාගත් ලූනු ග්‍රෑම් 25
එළඟිතෙල් මේස හැඳි 3
කරපිංචා කිනිත්තක්
කහකුඩු තේ හැඳි 1/2
මිටිකිරි අඬු කෝප්ප 1/4
අවශ්‍ය තරමට තෙල්
ලුණු රසට අනුව 
 
සාදන ආකාරය 
සහල් ගරා සෝදා එයට ලුණු සහ කහ දමා බත බෙරි නොවන සේ පිසගන්න. බණ්ඩක්කා, දඹල ඉතාම සිහින්ව කපා ගන්න. වට්ටක්කා කැබැල්ල ස්ටීමරයේ දමා තම්බා ග්‍රේට් කරගන්න. තිත්බටු, බණ්ඩක්කා, දඹල, කරපිංචා, රතුලූනු වෙන වෙනම රත්වූ තෙලට දමා බැදගන්න. 
දැන් තරමක ලොකු සාස්පානක් ගෙන එයට එළඟිතෙල් දමා රත්කරන්න. රත්වන විට එයට අඹරාගත් සුදුලූනු, ඉඟුරු දමා බැදෙන්නට හරින්න. දැන් ග්‍රේට් කරගත් වට්ටක්කා එකතු කරන්න. දැන් ලුණු මිටිකිරි දමා පිසගත් බත් සහ බැඳගත් එළවළු දමා කලවම් කරගන්න. 

Page 6 of 6

IMAGE

බ්‍රොයිලර් කාපුවාම හෘද රෝග-දියවැඩියාව හැදෙනවාමයි

IMAGE 2018 Jan 21 11:38
කුකුළු මස් සහ පීකුදු ආහාරයට ගැනීම පිළිබඳ මේ දිනවල සමාජයේ උණුසුම් කතිකාවක් ගොඩ නැගෙමින් පවතී....
Views - 27

‍ජ්‍යොතිෂය පට්ටපල් බොරුවක්

IMAGE 2018 Jan 21 10:29
ජ්‍යොතිෂය මිථ්‍යාවක් වන්නේ කෙසේද? යන මැයෙන් (පසුගිය ජනවාරි 16 අඟහරුවාදා කොළඹ 08, කොටා රෝඩ් හි...
Views - 169

රැඳවියකු බැලීමට ආ රූමතියට නියාමකගෙන් 'යෝජනාවක්'

IMAGE 2018 Jan 18 10:53
අනුරාධපුර බන්ධනාගාරයේ රක්ෂිත බන්ධනාගාර ගත කර සිටින සිය ඥාතියකු බැලීමට සහෝදරියක සමග ගිය...
Views - 6908

අයිවෝ ඩෙනිස් රෝහ‍ලේ

IMAGE 2018 Jan 17 10:59
මෙරට බිහි වූ විශිෂ්ටතම සංගීතඥයකු වූ සුනිල් ශාන්තයන්ගේ ගීත උරුමය ඉදිරි පරපුර වෙත රැගෙන ආ...
Views - 4534

ඡන්දය වෙනුවෙන් 'වඩියකට' ඉඩ දෙන්නැයි අපේක්ෂකයෝ ඉල්ලති

IMAGE 2018 Jan 16 10:42
තමන් කිසිදා  කසිප්පු පෙරීම නොකළ නමුත් මැතිවරණය අවසන් වන තුරු පමණක්  කාර්යාලය පිටුපස දින...
Views - 6023

අහඹු ගැබ් ගැනීම් වලකන පෙති ඇසුරුම් 20 අනුරපුර පාසලක

IMAGE 2018 Jan 16 09:59
පාසල ශුද්ධ පවිත්‍ර කිරීමේ ශ්‍රමදානයකට සහභාගී වූ මවකට අනුරාධපුර නගරයේ පාසලක තිබී අහඹු ලෙස...
Views - 6708

Please publish modules in offcanvas position.

X

Right Click

No right click