Home    |    Daily Lakbima    |    Sunday Lakbima    |   Rajina |    Archive    |    Advertise With Us    |     Careers Email - [email protected] youtube
lakbima.lk

                                                                                        එසැනින් පුවත් | ගොසිප් | විශේෂ පුවත් | සුන්දර ලක්බිම | ව්‍යාපාරික පුවත්     

ගෙදරදීම අංගසම්පූර්ණ බිරියානි එකක් හදමු

බිරියානි එහෙමත් නැත්නම් ලංකාවේ තා‍ලේට බුරියානි කියන්නේ රසවත් වගේම විශේෂ අවස්ථාවලට පිළියෙල කරගත හැකි බත් වර්ගයකි. ඒත් රසට බිරියානි එකක් කන්න විශේෂ අවස්ථාවක් එන්නම ඕනේ නැහැ. ගෙදර ඉන්න වෙලාවක බිරියානි එකක් කන්න හිතුනොත් ගෙදරදීම රසට බිරියානි මෙහෙම හදා ගන්න.  මුලින්ම බිරියානි මසාල පවුඩර් හදා ගන්න ඕනෑ. මේ කියන බිරියානි මසාල පවුඩර් ටිකක් වැඩිපුර හදා ගත්තොත් ශීතකරණයේ දාලා අවුරුද්දක් වුණත් තියා ගන්න පුළුවන්. එයට වියළි හැන්දක් භාවිතා කිරීම වැදගත්. 
 
අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය
* දවුල් කුරුඳු හෝ කුරුඳු කොලයක් වියලා ගන්න 
* මහදුරු තේ හැඳි 2
* කරදමුංගු ඇට 8 ගම්මිරිස් ඇට තේ හැඳි 1
* කුරුඳු ‍පොතු කෑලි 5
* කරාබු නැටි මේස හැඳි 1
* කොත්තමල්ලි ඇට මේස හැඳි 4
* සූදුරු මේස හැඳි 2
* වසාවාසි 1
* සාදික්කා කුඩු තේ හැඳි 1
* ස්ටාර් අනීස් 2
 
පවුඩර් එක සාදා ගන්නා ආකාරය 
මේ සියලු ද්‍රව්‍ය වෙන වෙනම කබ‍ලේ බැද නිවෙන්නට හැර එකට දමා කුඩු කරගන්න. 
 
බිරියානි එක සාදා ගන්නා ආකාරය 
බිරියානි වර්ග කිහිපයක්ම තියෙනවා. අපි මේ හදන්න යන්නේ පහසුවෙන්ම හදා ගන්න පුළුවන් හයිද්‍රාබාද් ඔම් බිරියානි එකක් ඔම් කියන්නේ ස්ලෝ කුක් එහෙමත් නැත්නම් අඩු ගින්දරේ වැඩි කාලයක් පිස ගන්න එකමයි. චිකන් වෙනුවට කැමති මස් වර්ගයක් පාවිච්චි කරන්න පුළුවන්. මුලින්ම චිකන් ටැරිනේඩ් එක හදමු. 
 
චිකන් මැරිනේඩ් එකට අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය
මුලින් සාදාගත් බිරියානි මසාල තේ හැඳි 2
තලාගත් ඉඟුරු සුදුලූනු පේස්ට් තේ හැඳි 1
මිරිස්කුඩු තේ හැඳි 1
කහ ස්වල්පයක් 
යෝගට් කප් 1
අමුමිරිස් කරල් 3
චොප් කරගත් 
කොත්තමල්ලි කොල මිටක්
චොප් කරගත් මිංචි 
කොළ මිටක්
දෙහි යුෂ මේස හැඳි 1
රෝස වතුර තේ හැඳි 1
ලුණු (රස අනුව)
කපාගත් චිකන් ග්‍රෑ. 750
 
සාදාගන්නා ආකාරය 
ඉහත සියල්ල හොඳින් මිශ්‍ර කර චිකන් එකට දමා අවම පැය 2 ක් ශීතකරණයේ තබන්න. 
 
බිරියානි එක හදමු 
 
අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය
බාස්මති හාල් ග්‍රෑ. 500
ලුණු (රස අනුව)
තෙල් තේ හැඳි 1
සූදුරු තේ හැඳි 1/2
කරදමුංගු කරල් 4
දවුල් කුරුදු කොළ 1
කරාබුනැටි 5
කුරුඳු ‍පොතු කැබලි 1
වතුර කෝප්ප 10 
 
බත් එක සඳහා අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය
 
එළඟිතෙල් මේස හැඳි 3
දුඹුරු පැහැ වනතෙක් 
බැදගත් ලූනු
මින්චි සහ කොත්තමල්ලි කොළ ටිකක් 
කිරිවල ‍පොඟවා ගත් 
සැෆ්රන් හෝ කහ ස්වල්පයක් 
මිශ්‍ර කරගත් කිරි මේස හැඳි 3
 
සාදා ගන්නා ආකාරය 
 
මැරිනේඩ් කරගත් චිකන් එක පිටතට ගෙන සීතල ගතිය ඉවත් වෙන තුරු තබන්න. හාල් හොඳින් සෝදා වතුර පෙරා විනාඩි 30ක් පසෙකින් තබා ගන්න. වතුර කෝප්ප 10 උතුරන්නට හැර එයට තෙල් සහ අනෙකුත් ද්‍රව්‍ය එක් කර හාල් ටිකත් එක් කරන්න. බත් මත 3/4 ඉදුනු පසු වතුර ටික පෙණ ඉවත් කරන්න. 
චිකන් ටික පතුල ඝණකම භාජනයකට දමා එයට උඩින් පිසගත් බත් දමා තැනින් තැනට සැෆරන් මිශ්‍ර කිරි ඉසින්න. බැදගත් ලූනු, එළඟිතෙල්, මිංචි කොළ සහ කොත්තමල්ලි කොළත් උඩින් ඉස ගන්න. කැමති නම් බැදගත් කජු ටිකක් එකතු කරන්න. 
මෙම භාජනය තෙත රෙද්දකින් වසා හොඳින් තද වෙන පරිදි පියනකින් වසන්න. විනාඩි 5ක් මදගින්නේ ළිප තබා ගන්න. ඒ අතරතුර තෝසේ තැටියක් රත්වෙන්න තබා ගන්න. විනාඩි 5ක් මදගින්නේ තබාගත් භාජනය තෝසේ තැටිය මත තබා විනාඩි 40ක් මදගින්නේ පිස ගන්න. 
 
මිංචි සම්බෝලය 
 
අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය
 
මිංචි කොළ ටිකක්
කොත්තමල්ලි කොල 
ඉඟුරු ‍පොඩි කෑල්ලක්
සුදුලූනු බික් 2
අමුමිරිස් කරල් 2
ලූනු ‍පොඩි ගෙඩියක් 
ලුණු
දෙහි යුෂ මේස හැඳි 1
යෝගට් හෝ මීකිරි 
මේස හැඳි 1
‍පොල් ස්වල්පයක් 
 
සාදා ගන්නා ආකාරය 
ලූනු, ඉඟුරු, සුදුලූනු, මිංචි, කොත්තමල්ලි, අමු මිරිස් සහ ලුණු වතුර මේස හැන්දක් පමණ එක් කර බ්ලෙන්ඩ් කරගන්න. එයට ‍පොල් එක් කර නැවත බ්ලෙන්ඩ් කරන්න. බ්ලෙන්ඩරයෙන් ඉවතට ගෙන යෝගට් සහ දෙහි ඉස්ම එක් කර මිශ්‍ර කරගන්න. 
 
බැඳගත් බිත්තර 
බිරියානි සමග ගනු ලබන බිත්තරය හරියට බැඳගන්න බොහෝ අය දන්නේ නැහැ. මෙන්න ඒ බිත්තරේ බදින හැටි.
හොඳින් තම්බා ගත් බිත්තරයේ කටු හැර තැනින් තැන පිහි තුඩකින් සිදුරු කරගන්න. එහෙම කරන්නේ බිත්තරේ බදින විට පුපුරලා තෙල් පිටතට විසි නොවෙන්නයි. 
කහ, මිරිස් සහ ලුණු ටිකක් එකට මිශ්‍ර කර පේස්ට් එකක් සාදා ගන්න. එය බිත්තර මත තවරා විනාඩි 10ක් පමණ තියෙන්නට හැර බිත්තර ගැඹුරු තෙ‍ලේ බැද ගන්න. 
 
බැඳපු චිකන් 
බිරියානි එක අපේ කාලෙට කන කොට ජනප්‍රියම ක්‍රමය කැමති මිංචි කොළ සම්බෝලයි රෝස්ට්  චිකන් එකයි. ගෙදර බිරියානි හදාගන්නකොට රෝස්ට් චිකන් එක හදා ගන්න. ‍ලේසිම ක්‍රමය තමා බිරියානි බත ඉදුනට පස්සේ බත් එකට දාපු චිකන් කෑලි ටික එළියට අරන් බත් ඇට ටික අයින් කරලා ගැඹුරු තෙ‍ලේ බැද ගන්න. බතට දාන හැම පහේ එකක්ම හොඳට මස් එකට අල්ලල තියෙන නිසා මේ චිකන් එක ගොඩක් රසයි. 
 
උපදෙස්ප්‍ රවීණ සූපවේදි අබේරත්න බණ්ඩා

Add comment

ප්‍රතිචාර දැක්වීමේ කොන්දේසි : -
ප්‍රතිචාර දැක්වීමේදී පරුෂ වචන අපහාස කිරීම් ලිපියට අදාල නොවන ප්‍රතිචාර පල කිරීමෙන් වලකින ලෙස කරුණාවෙන් දන්වා සිටිමු.


Security code
Refresh

IMAGE

සැමියාගේ බිමත්කම සහ නොගැළපීම නිසයි විවාහය බිඳ වැටුණේ

IMAGE 2017 Nov 23 13:33
තිලකා රණසිංහගේ ජීවිතයේ වඩාත්ම සතුටු වූ අවස්ථාව හා වැඩියෙන්ම දුක් වූ අවස්ථාව සිහිපත් කරන්න...
Views - 4892

ලංකාව හැර ගිය නතාෂා ආපහු ඇවිත් කියපු කතාව

IMAGE 2017 Nov 23 08:03
නතාෂා පෙරේරා පහුගිය කාලයේ වැඩිපුර දකින්නට ලැබුණේ නැහැ. ඒ ඇය තමන්ගේ ආදරණීය සැමියා ප්‍රිහාන්...
Views - 4477

55 වියැති බැංකු ලොක්කා 29 කන්තෝරු නෝනා සමඟ 'හනිමූන්' ගිහින්

IMAGE 2017 Nov 22 12:50
බැංකුවක උසස් නිලයක් දරන පනස්පස් හැවිරිදි සිය සැමියා වසර ගණනාවක් තිස්සේ විසිනව හැවිරිදි රජයේ...
Views - 7632

අහසේ සිට බිමට පනින එස්.ටී.එෆ්. යුවතියෝ

IMAGE 2017 Nov 22 10:55
අම්පාර උහන ගුවන් ධාවන පථයෙන් අහසට නැඟගත්, එම්. අයි. 17 වර්ගයේ හෙලිකොප්ටරය  නිලඹර දෙපළු කරමින්...
Views - 4840

මිහිදුම සහ වැස්ස ගැන 'කාලගුණ විද්‍යාවෙන්' බොරු කී‍වේ ඇයි?

IMAGE 2017 Nov 22 10:43
මේ දිනවල අළුයම් කාලයේ අගනුවර ඇතුළු ප්‍රදේශ රැසක දැඩි මිහිදුම් තත්ත්වයක් දක්නට ලැබුණු බව...
Views - 3103

මුගාබේගේ බිරිඳ ද පක්ෂයෙන් නෙරපයි

IMAGE 2017 Nov 21 09:37
වසර 37  ක කාලයක් සිම්බාබ්වේ දේශය පාලනය කළ රොබට් මුගාබේ නිවාස අඩස්සියට ගනිමින් හමුදාව එරට...
Views - 3911

Please publish modules in offcanvas position.

Web Analytics